Gemeente Vlissingen bindt strijd aan met zwerfafval

4 maanden geleden gepubliceerd

Op zaterdag 23 maart 2024 start de eerste editie van de 24-uurs Zwerfafval Marathon Estafette in Vlissingen. Ongeveer 50 deelnemers, verdeeld over 24 ploegen, zullen in actie komen om de gemeente Vlissingen op te ruimen. Het evenement is onderdeel van de Landelijke Opschoondag.

Estafette tegen zwerfafval

De Zwerfafval Marathon Estafette begint op het Stadhuisplein, waar wethouder Coen Bertijn het startschot zal geven. Elk uur geeft de ene ploeg de grijpers door aan de volgende, net als bij een estafette. De schoonmaakactie zal de hele nacht doorgaan tot zondag 24 maart 12.00 uur. De totale route is ongeveer de afstand van een marathon, zo’n 42 kilometer en slingert door heel de gemeente Vlissingen, met als eindpunt de Karolingenburcht in Oost-Souburg.

Gouden Grijper

Vlak voor de start van de estafette ontvangt Bertijn namens de gemeente Vlissingen de Gouden Grijper van Terra Maris/Schoon Zeeland. Met deze actie gaat de gemeente de uitdaging aan om zich in te blijven zetten voor de problematiek rond zwerfafval. Na 3 maanden geeft de gemeente Vlissingen de Gouden Grijper door aan een andere organisatie of bedrijf binnen de gemeente.

Wethouder Bertijn benadrukte het belang van de actie: “Zowel deze estafette als het in ontvangst nemen van de Gouden Grijper sluiten helemaal aan bij onze campagne ‘Vlissingen Schoon? Doen we gewoon!’ Zwerfafval kan voor grote ergernissen zorgen. Het veroorzaakt een rommelig straatbeeld, onveilige situaties en het is schadelijk voor mens, dier en milieu. Het is daarom goed dat daar via acties als deze extra aandacht voor wordt gevraagd.”