Cascoherstel Machinefabriek Vlissingen opgeleverd

9 dagen geleden gepubliceerd

Bouwgroep Peters heeft de restauratie van de Machinefabriek in Vlissingen afgerond en opgeleverd aan de gemeente. De restauratie, die in het najaar van 2022 begon, heeft bijna anderhalf jaar geduurd. Het metselwerk is hersteld, de vloeren zijn aangepakt en de ramen en deuren aan de Dokzijde zijn geplaatst.

Belangrijke rol Machinefabriek

De Machinefabriek is een belangrijk onderdeel van het Scheldekwartier en het industriële erfgoed van de voormalige scheepswerf speelt een prominente rol in de gebiedsontwikkeling. Dit is al zichtbaar geworden met de voormalige Zware Plaatwerkerij, de Timmerfabriek en de Torenkraan. Het cascoherstel van de Machinefabriek is een eerste stap om uiteindelijk tot herbestemming van het immense gebouw te komen. De gemeente investeerde ongeveer €6 miljoen in het behouden en opknappen van het pand.

Toekomstige werkzaamheden

Sommige onderdelen van de restauratie zijn nog niet uitgevoerd. Deze zijn te afhankelijk van het uiteindelijke gebruik en de functie die aan de Machinefabriek wordt gegeven. Het gaat onder andere om de kozijnen aan de noordgevel (De Willem Ruysstraat), het egaliseren van de vloer in hal 3 en de afwerking van de noordoost en noordwest hoek van het pand. De gemeente zal deze werkzaamheden laten uitvoeren zodra de functie van de Machinefabriek duidelijk is.

Feestelijke oplevering

Op 5 april 2024 wordt het cascoherstel van de Machinefabriek feestelijk opgeleverd. Tussen 15:00 en 17:00 uur zijn de grote deuren aan de zijde van het Dok open voor het publiek, om de binnenzijde van de Machinefabriek te bewonderen.