Vlissingen experimenteert met 'doneerringen'

7 maanden geleden gepubliceerd

De gemeente Vlissingen heeft op 27 september 2023 de allereerste ‘doneerringen’ geïnstalleerd in het stadscentrum. Deze innovatieve ringen, waarvan er binnenkort meer zullen volgen in gebieden zoals de Boulevards en Oost-Souburg, zijn bedoeld om statiegeldflessen en -blikjes door te geven aan mensen die wat extra inkomen kunnen gebruiken.

Achtergrond van het project

Het idee voor de doneerringen is ontstaan nadat de gemeenteraad in juli een verzoek indiende, naar aanleiding van een motie van de SGP. Sinds de invoering van statiegeld op plastic flesjes en drinkblikjes eerder dit jaar, zijn er steeds meer meldingen van mensen die openbare vuilnisbakken doorzoeken. Dit gedrag kan leiden tot extra zwerfvuil en vormt een hygiënisch risico.

Werking van de doneerringen

De doneerringen worden bevestigd op bestaande openbare prullenbakken, met name in drukke gebieden. Mensen kunnen hun lege flesjes en blikjes met statiegeld in deze ringen plaatsen in plaats van ze in de vuilnisbak te gooien. Dit maakt het voor anderen gemakkelijker en hygiënischer om de items te verzamelen en het statiegeld te innen.

De komende weken zullen er in totaal 17 doneerringen worden geïnstalleerd door de gemeente Vlissingen. De voortgang van dit experiment zal nauwlettend worden gevolgd. Afhankelijk van de resultaten zal de gemeente beslissen of en hoe het project wordt voortgezet.