Opnieuw aanhouding in ronselzaak Vlissingse haven

4 maanden geleden gepubliceerd

De politie heeft een 32-jarige Poolse verdachte aangehouden in verband met ronselpraktijken in de haven van Vlissingen. De verdachte werd aangehouden in Enter, in de provincie Twente, door agenten van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties. Na de aanhouding is de verdachte overgebracht naar het politiecellencomplex in Middelburg.

Onderzoek naar ronselpraktijken

De Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant startte eind november 2023 een opsporingsonderzoek naar aanleiding van een ernstige bedreiging aan het adres van een havenmedewerker. In het kader van dit onderzoek werden eerder al een 41-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 27-jarige man uit Bergen op Zoom aangehouden. Deze verdachten zitten nog vast.

De meest recent aangehouden verdachte was voortvluchtig en werd aangehouden toen hij de Duits-Nederlandse grens passeerde.

Wat zijn ronselaars?

Ronselaars zijn personen die zich bezighouden met het ‘werven’ van onder andere havenarbeiders om hen te helpen bij bijvoorbeeld de invoer van cocaïne. Bij het ronselen worden grote geldbedragen geboden of worden havenmedewerkers fors bedreigd of onder dwang gezet.

Oproep tot informatie

De Zeehavenpolitie vermoedt dat er onder havenmedewerkers of in hun omgeving meer informatie bekend is over deze ronselpraktijken. De aanpak van deze vorm van criminaliteit heeft hoge prioriteit voor de politie. Informatie kan ook anoniem worden gemeld via Meld Misdaad Anoniem of het Team Criminele Inlichtingen.